Welke voetbalschoen kies ik?

Synthetisch bovenwerk

Je hebt twee soorten synthetische uppers. Een goedkopere en een duurdere soort.

 • Goedkoop synthetisch bovenwerk: Dit bovenwerk is van stugger, minder slijtvast materiaal. Het neemt geen vocht op dus onderhoud is minder noodzakelijk. Wel kan door het uitdrogen van het materiaal het bovenwerk gaan scheuren of afbladeren.
 • Duurder synthetisch bovenwerk: Dit bovenwerk is van een zeer soepel, zacht en slijtvast materiaal gemaakt. In tegenstelling tot de goedkopere versies kunnen deze schoenen zich goed naar je voet vormen. Vaak worden ze van microfiber gemaakt (vochtafvoerend, ademend en waterafstotend).
 • Lederen bovenwerk: Lederen bovenwerk is van kalfsleer gemaakt. Dit is soepeler dan de goedkopere synthetische schoenen. Ze gaan naar je voet staan en het vereist onderhoud. Ook is het balgevoel beter. Er zijn verschillende gradaties in leersoorten.
 • Kangoeroelederen bovenwerk: Voetbalschoenen van kangoeroeleer zorgen voor het beste balgevoel. Kangoeroeleer vormt zich het meest naar de voet. De schoenen dienen dan ook exact op maat gekocht te worden. Het materiaal vergt wel een goed onderhoud zodat het leer niet gaat uitdrogen en scheuren.

Vetersluiting

 • De traditionele vetersluiting is recht en symmetrisch. Tegenwoordig bestaan er ook asymmetrische vetersluitingen waarbij de sluiting aan de buitenkant van de schoen zit. Dit zorgt voor een verbetering van het balgevoel en voor een betere drukpuntverdeling.
 • Schoenen passen:
  Pas je schoenen met de kousen waarmee je speelt. De ene kous is dikker dan de andere. Koop synthetische schoenen iets ruimer. Lederen schoenen mogen iets strakker zitten. Deze nemen nog de vorm van de voet aan.

De zool

 • Firm Ground (FG): Dit is de conventionele, traditionele korte noppenzool. Op de meeste ondergronden wordt gespeeld met kortere noppen. Op een harde ondergrond zak je minder diep weg. Zou je met lange noppen spelen op een harde ondergrond dan word je minder stabiel en wordt de kans op een blessure vergroot. De voetbalschoen met een Firm Ground zool is de meest verkochte schoen.
 • Soft Ground (SG): Op een zachtere ondergrond worden langere noppen gebruikt die voor meer grip zorgen. Met name keepers dragen deze zolen eerder; ze zijn statischer en mogen ze niet wegglijden wanneer ze in actie komen.
 • Traxion (TRX): Een traxion noppenzool kenmerkt zich door brede/langwerpige noppen die rondom de bal van de voet en de hak geplaatst zijn. Dit zorgt voor een optimale grip en vergemakkelijkt het draaien van de voet. Ook Traxion zolen zijn in een Firm Ground en Soft Ground uitvoering verkrijgbaar.
 • Kunstgras: Bij de kunstgraszool zijn de noppen op een speciale manier aan de zool gemaakt waardoor ze meer wrijving kunnen hebben. Ook zijn ze dichter bij elkaar geplaatst en zijn ze korter. Bovendien is de upper verstevigd aan de voorzijde van de neus.